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of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

JUN 1 02014

Mr. Tom Cloud and
Ms. Janelle Agnew
Universal Well Services, Inc.
18360 Technology, Box 4
Meadville, PA 16335

Reference No. 13-0231
Dear Mr. Cloud and Ms. Agnew:

This is in response to Mr. Cloud’s letter postmarked November 19, 2013, the February 14, 2014
telephone conversation in which you both spoke with a member of my staff, and Ms. Agnew’s
February 26, 2014 e-mail and attachments requesting clarification of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to transportation security plans. You state
your company’s employees transport certain hazardous materials by motor vehicle in non-bulk
and bulk packages when they travel from site to site to service oil and gas wells to facilitate their
continued safe operation. We have paraphrased your questions and answered them in the order
you provided.

Q1. Do materials that meet the definition of a Division 6.1 (poisonous) “material poisonous-
by-inhalation,” as this term is defined in § 171.8, require a security plan prescribed in
§ 172.800(b)(5) when placed in commercial transportation?

Al.  Yes. Each person who offers for transportation in commerce or transports in commerce
one or more of the hazardous materials listed in § 172.800(b), including if the material is
a subsidiary hazard, must develop and adhere to a transportation security plan for
hazardous materials that conforms to the requirements of 49 CFR Part 172, Subpart 1.

Q2. Inher e-mail, Ms. Agnew provided a list of 20 materials, material safety data sheets
(MSDS) for 4 materials on the list and 5 materials not on the list, and packaging
information for 14 of these materials. She also inserted question marks and blank spaces
in the table to denote materials not currently transported by your company, and packaging
weights or volumes that are unknown. You ask if these materials require a security plan
under the HMR.

A2.  For some of these materials the answer is yes depending on their hazard class, amount per
package, and packing group, as prescribed in § 172.800(b). The HMR’s security plan
requirements, prescribed in 49 CFR Part 172, Subpart I, are designed to enhance through
training the security of certain highly hazardous materials transported in commerce. The
list of materials subject to these requirements is based on an evaluation of the security
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Q3.

A3.

threats associated with a material’s type and degree of hazard and quantity, as well as
terms specifically defined in 49 CFR Part 172, Subpart I. For example, § 172.800(b)
defines a “large bulk packaging,” as it applies to that section, as a quantity greater than
3,000 kg (6,614 pounds) for solids or 3,000 L (792 gallons) for liquids and gases in a
single bulk packaging. Also, § 172.800(b)(5) requires a security plan for any quantity of
a Division 6.1 material in one packaging that is poisonous-by-inhalation. The table
below shows how the HMR s in-depth security plan requirements apply to the hazardous
materials you inquired about.

No. Hazard Class & Security Plan Needed Section
Packing Group ’ Reference
1 a) 8-PGII&III | No, thisisnot a PG I, Class 8 material | § 172.800(b)(16)
b) 8,3-PGII
2 |a §,3-PGII Yes, if the Class 3 material is a PG (I § 172.800(b)(6)
b) 3-PGII or) II material is in one packaging in a
c) 3,6.1-PGII large bulk quantity
d) 6.1,3-PGII °
3 |5.1-PGII Yes, if the PG II, Division 5.1 material | § 172.800(b)(10)
is in one packaging in a large bulk
quantity
4 |51-PGII No, because this is not a PG I or II, § 172.800(b)(10)
Division 5.1 material
5 (a 3,6.1-PGII Yes, if the Division 6.1 material is in § 172.800(b)(12)
b) 6.1,3-PGII 1| one packaging in a large bulk quantity
c) 6.1-PGIII ' '
6 |21 Yes, if the Division 2.1 material is in § 172.800(b)(3)
one packaging in a large bulk quantity

Is the material with the product name “EC6116A” a marine pollutant? The ingredients
listed in its MSDS are not named on the “List of Marine Pollutants™ table prescribed in
§ 172.101, Appendix B. If EC6116A is a marine pollutant, is it correct for us to include
the wording “Marine Pollutant” in association with the proper shipping name when we
transport this material by motor vehicle in a bulk packaging?

The answer is yes to both questions. The MSDS you provided for EC6116A states in a
note in Item 14 that this material is a marine pollutant. Further, the HMR require that a
bulk package containing a “marine pollutant,” as defined in § 171.8, is subject to the
requirements for marine pollutants prescribed in § 171.4 when offered for transportation
or transported in any mode. Therefore, for a marine pollutant in a bulk packaging the
words “Marine Pollutant” must be entered on a shipping paper in association with the
basic description as prescribed in § 172.203(1)(2). However, please note that if this
material is placed in a non-bulk package, it is subject to regulation as a marine pollutant
only when it is offered for transportation or transported by vessel. See § 171.4(c).
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Q4.

A4.

How do you determine if a material is a marine pollutant when its ingredients are not -
listed in the marine pollutant table prescribed in § 172.101, Appendix B?

The List of Marine Pollutants Table in § 172.101, Appendix B, lists potential marine
pollutants based on the provisions of Annex III of the 1973 International Convention for
Prevention of Pollution from Ships, as modified by the Protocol of 1978 (Marine
Pollution (MARPOL) 73/78) (see § 171.4(b)). The list is not all inclusive. If a material
is not listed in this table and meets the criteria for a marine pollutant as provided in
Chapter 2.9 of the International Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code, the material
may be transported as a marine pollutant in conformance with the applicable
requirements of the HMR (see § 172.101, Appendix B, paragraph 4). Further, a material
or solution that meets the definition of a marine pollutant in § 171.8 of the HMR but does
not meet the criteria for a marine pollutant as provided in Sections 2.9.3.3 and 2.9.3.4 of
the IMDG Code may be excepted from the requirements of the HMR as a marine
pollutant if that exception is approved by Pipeline and Hazardous Materials. Safety
Administration’s Associate Administrator for Hazardous Materials Safety (see § 172.101,
Appendix B, paragraph 5).

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

A=

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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HAZMAT SECURITY PLAN REQUEST FOR INTERPRETATION FROM PHMSA — HAZMAT SECURITY
PLAN.

Universal Well Services, Inc. transports hazardous material with a subsidiary hazard class of 6.1.

Does a subsidiary hazard class have to be considered when determining if a Hazmat Security Plan is
required by regulation?

We have received varying responses to this question.
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